Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns en stor skadeglädje, inte minst rörande valen i Tyskland och Frankrike” – Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om reaktionerna i Ryssland på EU-valet. Foto: Vlada Cakic/SVT

Ytterhögerns uppgång i EU: ”Klart gynnsamt” för Putin

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentsvalet vittnar om en politisk framgång för den europeiska högern – någonting som kan gynna Kreml och Putin.

De ryska reaktionerna på EU-valets stora vinnare beskrivs som ”skadeglada” av SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Årets EU-valresultat tyder på ett stort stöd för flera partier med band till Kreml, eller sympatier åt Rysslands håll. Framförallt de franska, italienska och tyska valresultaten kan ses som gynnsamma ur ryskt perspektiv. Det menar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

– Man vill se ett EU dominerat av partier som närmar sig Ryssland och Putins syn på hur saker ska stå till, säger han.

Kommentarer från Kreml pekar dock på en mer försiktig hållning. Putins talesman, Dmitrij Peskov, menar att den stora majoriteten i EU-parlamentet ändå har en pro-ukrainsk och antirysk hållning.

Ryska påverkanskampanjer – SVT:s granskning

SVT har tidigare rapporterat om ryska påverkanskampanjer mot länder i Europa inför EU-valet. Målet har varit att minska förtroendet för regeringar och gynna ytterkantspartierna. Främst har kampanjer riktats mot Tyskland och Frankrike.

Den ryska propagandan har spridits genom sociala medier och fått namnet ”Doppelgänger”, alltså dubbelgångare. Kampanjerna har utseendemässigt kopierat nyhetssajter som tyska Der Spiegel och franska Le Monde, och publicerat artiklar med propagandainnehåll.

Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om reaktionerna från Ryssland på EU-valet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.