Zebra + åsna = Khumba

Uppdaterad
Publicerad

Korsningar mellan närbesläktade arter är knappast ovanliga i djurvärlden, men det är inte alltid resultatet blir lika bedårande som Khumba.

Det var många höjde på ögonbrynen när lille Khumba för några dagar sedan såg dagen ljus på den djurparken i mexikanska Reynosa. Men det var varken vikten på 26 kilo eller mankhöjden på 70 centimeter som utmärkte honom – det var att Khumba har kropp och huvud som en åsna i kombination med zebrarandiga ben!

Hemliga kärleksmöten

Djurparkspersonal berättar att zebramamman Raya sedan länge lever bland de exotiska djuren i parken, men varje eftermiddag brukar hon trava iväg till en bondgård i närheten för att hälsa på Ignacio, en dvärgåsna. Det händer också att åsnan kommer på besök till zoot. Men att det rörde sig om kärleksmöten var det ingen som anade förrän lille Khumba föddes.

”Zonkeys” i Sydafrika

Enligt zooföreståndaren är Khumba den första hybriden mellan zebra och åsna som fötts i Mexiko. Inte heller i Sydafrika, där antalet zebror är betydligt större, är det särskilt vanligt. På engelska kallas de ”zonkeys” och oftast är de resultatet av att en zebrahingst och ett åsnesto fattat tycke för varandra. I Khumbas fall är det tvärt om, vilket är ovanligt. Själv lär Khumba aldrig bli pappa: Han kan förstås para sig men som de flesta hybrider kommer han att vara steril.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer