Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är missnöjd efter Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg presenterat planerna för ett framtida medlemskap. Foto: Christine Olsson/TT, Mindaugas Kulbis/AP Photo/TT

Zelenskyj missnöjd med Natos Ukraina-plan: ”Absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Jens Stoltenberg presenterade en trestegsplan för att stärka banden mellan Nato och Ukraina efter tisdagens toppmöte i Vilnius. Men åtgärderna är inte nog, menar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – som kallar alliansens agerande för ”absurt”.

Ukraina och landets relation till Nato stod i fokus under den första dagen av Nato-toppmötet i Vilnius. Efteråt berättade försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg om en trepunktsplan för tätare relationer mellan Nato och Ukraina.

– Vi startar ett flerårigt assistansprogram för att höja ukrainska arméns träning till Natonivå, uppgav Stoltenberg vid en pressträff, och berättade att ett kansli har upprättats där Nato och Ukraina kan mötas och diskutera som jämlikar.

Sverige och Nato

Natoländerna har också enats om att korta ned och förenkla Ukrainas ansökningsprocess.

 – Vi har även tagit bort kravet på en medlemskapsplan, för att ändra Ukrainas väg in i Nato från en tvåstegsprocess till ett steg, sade Jens Stoltenberg.

Zelenskyj om Natos beslut: ”Absurt”

Generalsekreterarens besked efter mötet kommer att göra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besviken, tror Peter Lindén, Sveriges före detta försvarsattaché i Ukraina.

– Från mötet i sig hade man kanske hoppats på lite rakare besked när det gäller Ukraina. Det här villkoret är ju Ukraina allergiska mot. För det innebär ju att även när de har segrat så kan de ställas inför en checklista med ouppnåeliga mål, säger han.

I ett längre inlägg på Twitter skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har bjudits in till toppmötet, att han har nåtts av signaler om att vissa formuleringar som rör inbjudan till ett framtida ukrainskt medlemskap diskuteras utan Ukraina.

Han skriver att det är ”absurt”, eftersom ingen tidsram har satts ”samtidigt som vaga formuleringar om 'villkor' läggs till”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet