Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns en lägre tolerans för korruption i Ukraina sedan krigets start, enligt Tobias Thyberg, Sveriges ambassadör i Kiev. Foto: SVT

Tiotal ukrainska toppolitiker har petats efter korruptionskandal

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal toppolitiker och tjänstemän har avskedats från Zelenskyjs regering under de senaste dagarna i en omfattande ommöblering, till följd av en korruptionsskandal i den ukrainska statsapparaten.

– Det var rättvist, det är nödvändigt för vårt försvar och det hjälper vår återförening med europeiska institutioner, sade presidenten under sitt dagliga tal på tisdagskvällen.

Ukrainas vice riksåklagare Oleksij Symonenko samt vice försvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov lämnar sina poster – den senare efter vad försvarsdepartementet i Kiev kallar ”grundlösa korruptionsanklagelser”. Därtill avgår landets vice socialminister samt två viceministrar inom infrastrukturdepartementet.

Även Kyrylo Tymosjenko, vice stabschef vid det ukrainska presidentkansliet, meddelade sin avgång i tisdags morse.

Det ukrainska public-servicebolaget Suspilne uppger att fem regionala guvernörer dessutom har fått lämna sina poster. Det ska röra sig om ledarna i regionerna Dnipropetrovsk, Zaporizjzja, Sumy, Cherson och Kiev.

I helgen avgick Vasyl Lozynskyj, biträdande minister vid Ukrainas infrastrukturdepartement, efter anklagelser om att han tagit emot en muta i miljonklassen.

– Det vi har sett de senaste dagarna är att vanliga tjänstemän på de ukrainska korruptionsbekämpande myndigheterna har gått efter mycket seniora ukrainska politiker med sina utredningar och anklagelser och korruption – och det har blivit rättsliga följder för det, säger Tobias Thyberg, Sveriges ambassadör i Ukraina till Aktuellt.

Utbredd korruption

Ukraina, liksom många andra forna sovjetstater, har en lång historia av instabilt ledarskap och utbredd korruption.

I februari 2019 kunde SVT:s Uppdrag granskning avslöja att Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj år 2011 använt Swedbank för att slussa motsvarande 34 miljoner kronor ut ur landet.

Enligt en ukrainsk åklagare som utredde Janukovytj och avslöjade upplägget kom pengarna från en misstänkt mutaffär. De 43 miljoner kronorna skickades från ett bokförlag och underlaget till transaktionerna var falska.

När Zelenskyj tillträdde som president, i maj 2019, var ett av hans stora löften att få ett slut på den utbreda korruptionen i landet.

2021 placerade sig Ukraina på plats 122 av 180 på antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals årliga korruptionsindex – inte mycket bättre än exempelvis Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.