Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
President Zelenskyj ber alla civila lämna Donetsk och lovar dem hjälp. Foto: TT/Reuters

Zelenskyj: Obligatorisk evakuering från Donetsk-regionen

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas regering har beslutat att alla personer i regionen runt staden Donetsk ska evakueras. Det meddelade president Volodymyr Zelenskyj på lördagen, rapporterar Reuters.

Evakueringen av civila gäller från de områden i och kring staden Donetsk som inte kontrolleras av Ryssland.

– Ju fler människor som lämnar Donetsk-regionen nu, desto färre människor kommer den ryska armén ha tid att döda, ska president Zelenskyj ha sagt i ett tv-sänt tal som citeras av Reuters. 

Kriget i Ukraina

Regeringsbeslut om evakuering taget

I sitt dagliga videotal på sociala medier på lördagen meddelade Volodymyr Zelenskyj också att ett regeringsbeslut om evakuering redan är taget, att myndigheterna håller på att organisera sig och att det nu är upp till varje invånare att lämna området.

– Vi behöver bara ett beslut från människorna själva, som ännu inte har fattat det. Sätt igång, vi kommer att hjälpa till.

– Vi är inte Ryssland. Därför är varje liv viktigt för oss. Och vi kommer att använda oss av alla tillgängliga möjligheter för att rädda så många liv som möjligt och i så stor utsträckning som möjligt begränsa rysk terror, sade han.

Enligt Iryna Veresjtjuk, biträdande premiärminister i Ukraina, måste evakueringen ske innan vintern börjar eftersom regionens gastillgångar har förstörts, rapporterar Reuters.

Hundratusentals i krigszoner i Donbas

Zelenskyj ska även ha sagt att hundratusentals människor, däribland tiotusentals barn, som fortfarande befinner sig i krigszoner i den större Donbas-regionen måste lämna området.

– Många vägrar att lämna men det måste göras ändå. Om du har möjligheten, snälla, prata med dem som fortfarande befinner sig i krigszoner i Donbas. Övertyga dem om att det är nödvändigt att lämna, ska presidenten också sagt.

Militäranalytiker: Striderna kan intensifieras

Försvarsdepartementet i Storbritannien har gjort bedömningen att Ukraina troligtvis har lyckats slå tillbaka småskaliga ryska angrepp vid frontlinjen nära staden Donetsk. Samtidigt tror militäranalytiker vid tankesmedjan ISW att striderna i Donetsk kommer att intensifieras efter att presidenten beordrat människor att evakuera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet