Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under nyårshelgen har Ryssland utfört en rad attacker med drönare och robotar mot mål i främst södra och östra Ukraina. Foto: Ukrainas räddningstjänst

Zelenskyj om målen för kriget 2024: ”Försvara i öster”

Uppdaterad
Publicerad

Eventuella planer på en ny större offensiv saknas när Volodymyr Zelenskyj talar om målen för kriget under 2024.

I stället ska Ukraina nu fokusera på Krim och försvaret, säger han i en nyårsintervju med The Economist.

I början av 2023 hade Ukraina luft under vingarna. Men höga förväntningar på våroffensiven skapade en känsla av besvikelse när det resulterade i ett dödläge på slagfältet.

Nu, ett år senare, är det en mer reserverad Volodymyr Zelenskyj som intervjuas av The Economist.

Kriget i Ukraina

Även om det övergripande målet om att återta alla ockuperade territorier står fast så uttalar han inga mål om hur mycket Ukraina ska återta och när de ska göra det.

Krigets tyngdpunkter 2024

Zelenskyj vill inte gärna sätta någon konkret riktning för kriget under 2024, men säger att strider om Krim och havet runt omkring halvön kommer att bli en tyngdpunkt.

– Det är otroligt viktigt för oss, eftersom vi då kan minska mängden attacker från den regionen, säger han.

Han tillägger att Ukrainas omedelbara mål i landkriget är ”att försvara i öster, att rädda dessa mycket viktiga städer i Ukraina – både i öst och i syd: Charkiv, Dnipro, Zaporizjzja, Cherson, Mykolajiv”.

Putin: Kommer intensifiera attacker

Zelenskyjs uttalanden och defensiva fokus kommer strax efter att Rysslands president Vladimir Putin lovat att intensifiera attacker mot militära ukrainska mål. Bakgrunden är nyårshelgens bombningar i Belgorod.

– Inga brott mot civila kommer att förbli ostraffade, det är en sak som är säker, sade den ryske presidenten enligt AFP.

Dödstalet för måndagens attack har stigit till 24 personer, enligt det ryska utrikesdepartementet. Dessutom ska över hundra ha skadats.

Kort senare, under nyårsnatten, ska minst en person ha dött när Ryssland attackerade flera Ukrainska regioner med drönare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet