Zelenskyj: Ryssland måste släppa bortförde borgmästaren omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Ryska styrkor förde under fredagen bort Melitopols borgmästare, uppger ukrainska myndigheter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar agerandet för ett “brott mot demokratin” och jämför det med IS illdåd i Syrien.

Under ett nytt tal i natt uppger Volodymyr Zelenskyj att Melitopols borgmästare Ivan Fedorov hålls av ryska styrkor. Och den ukrainske presidenten gick under talet till skarp attack mot Rysslands agerande.

– Kidnappningen är inte bara ett brott mot en specifik person, ett specifikt område och inte bara mot Ukraina. Det är ett brott mot demokratin som sådan, säger Volodymyr Zelenskyj.

Fångades på film

Tidigare har Ukrainas utrikesdepartement kallat bortförandet av Ivan Fedorov för ett brott mot internationell rätt.

”Bortförandet av Melitopols borgmästare klassas som ett krigsbrott enligt Genève-konventionen och dess tilläggsprotokoll, som förbjuder tagandet av civila gisslan under krig”, skriver departementet i ett uttalande enligt Reuters.

Det var under fredagen som borgmästaren Ivan Fedorov ska ha förts bort från en myndighetsbyggnad av beväpnade män, något som fångades på film. SVT har kunnat verifiera att bilderna visar en myndighetsbyggnad i staden.

Enligt en rysstödd åklagare i Luhansk greps Ivan Fedorov med misstanke om att han ska ha begått “ terrorbrott”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.