UD kommenterar Zelenskyjs uttalande om Sverige och Mykolajiv

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder har lovat att hjälpa till med återuppbyggnaden av Ukraina – och Sverige ska ansvara för Mykolajivregionen, sa president Volodymyr Zelenskyj under lördagen. Men den bilden delar inte svenska Utrikesdepartementet.

”Det finns i nuläget ingen sådan överenskommelse”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till SVT Nyheter.

Under en större, och ovanlig, pressträff i Kievs tunnelbana på lördagen pratade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om återuppbyggnaden av landet när kriget är slut.

Ansvar för Mykolajivregionen

Zelenskyj sa då att Ukraina redan har börjat föra dialog om landets återuppbyggnad med ledare i flera länder. Ett antal länder – bland annat Sverige – ska redan ha lovat att hjälpa till.

– Storbritannien har redan bekräftat att de stöder detta program, Sverige likaså.

President Zelenskyj sa även att varje land kommer att ta ansvar för en viss region i Ukraina.

– Boris Johnson har lovat att hjälpa oss med Kiev. Och Sverige kommer att ta ansvar för Mykolajiv och Mykolajivregionen. Vi tar ett steg i taget.

Samtal med Ukraina

Men den bilden delar inte Utrikesdepartementet.

”Det finns i nuläget ingen sådan överenskommelse”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till SVT Nyheter.

SVT Nyheter sökte Utrikesdepartementet för en kommentar redan under lördagskvällen. I en skriftlig kommentar på söndagen skriver departementet att Sverige för diskussioner med Ukraina.

”Intensiva samtal pågår just nu mellan internationella partners om formerna för återuppbyggnad av Ukraina. Sverige vill fortsätta ge omfattande stöd till landet och vara en aktiv part i återuppbyggnadsprocessen. Hur det ska gå till, inklusive om enskilda länder eventuellt ska bidra till stöd till enskilda områden, återkommer vi löpande till”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl.

Talade i Sveriges riksdag

I samband med att president Zelenskyj talade inför den svenska riksdagen pratade han också om återuppbyggnaden av Ukraina.

– Jag vill att svenska företag, svenska arkitekter, svenska staten och svenska folket ska delta i detta, sa han då.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har tidigare sagt till Svenska Dagbladet att Sverige ska bistå.

– Han bad om att vi ska titta på återuppbyggnad, det är väldigt intressant, det kommer vi jobba vidare med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.