Zelenskyj vädjar till USA om luftvärn om inte luftrummet stängs

Uppdaterad
Publicerad

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till den amerikanska kongressen via videosamtal under onsdagseftermiddagen begärde han bland annat att man stänger Ukrainas luftrum.

– Men om det är för mycket begärt, vill vi att ni bistår med luftvärn, sade presidenten.

Zelenskyj inledde med att understryka att trots dagliga attacker har man inte ens tänkt tanken att ge upp försvaret. Han fortsatte med att vädja att luftrummet ovanför Ukraina stängs.

– Om det är för mycket begärt, så har vi ett annat förslag: Ni vet hur stort behov vi har av luftvärn som kan skydda vårt folk. Ni (USA) har dem, och vi behöver dem i vårt luftrum.

Kriget i Ukraina

”Stäng era hamnar”

Presidenten fortsatte med ytterligare en begäran:

– Jag vädjar om fler sanktioner mot Ryssland. Vi föreslår att USA inför sanktioner mot alla politiker i den ryska federationen som valt att stanna kvar i sina ämbeten och att inte sluta föra en konversation med de som bär ansvaret för aggressionerna mot Ukraina.

Vädjar till Biden att ta kontroll

Han uppmanar USA:s lagstiftare att se till att ryssar ”inte får ett enda öre som de kan använda för att förstöra för människor i Ukraina”. Samtidigt manar han alla amerikanska företag att lämna Ryssland, samt att USA stänger sina hamnar för ryska handelsvaror.

Ukrainas president vädjar även direkt till USA:s president Joe Biden:

– Jag önskar att Biden tar rollen som världens ledare, och därmed fredens ledare.

Liknar vid Pearl Harbor och 11 september

För att skapa igenkänning under sitt tal liknande Zelenskyj förödelsen i Ukraina med historiska attacker som ägt rum i USA:

– Kommer ni ihåg Pearl Harbor, den fruktansvärda morgonen den 7 december 1941, när er himmel var svart från flygplanen som attackerade. Kommer ni ihåg den 11 september, en fruktansvärd dag 2001 när ondska försökte vända er stads oberoende territorier till slagfält när oskyldiga människor attackerades från luften. Ja. Precis som ingen förväntade sig det, kunde ni inte stoppa det. Vårt land har upplever samma sak varje dag, varje natt i tre veckor, just nu i detta ögonblick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet