Zimbabwe förbjuder alla demonstrationer

Publicerad

Regeringen i Zimbabwe inför ett två veckor långt totalförbud mot demonstrationer i huvudstaden Harare. Motiveringen är att minska risken för att oroligheter blossar upp.

Beskedet om att demonstrationer kom efter flera tecken på att oppositionen är på frammarsch och allt tydligare markerar sitt missnöje mot läget i landet. Under den senaste veckan har flera manifestationer hållits och polis har skjutit tårgas mot oppositionsledare och demonstranter.
Orsaken till missnöjet är att landet befinner sig i ekonomisk kris, det råder brist på kontanter, regimen anklagas för korruption och arbetslösheten i landet är hög.

Den som trotsar förbudet riskerar fängelse i ett år. På fredagen var en ny stor demonstration. Den skulle ha fört samman 18 oppositionspartier som tidigare varit väldigt splittrade. Oppositionen säger att de kommer försöka överklaga beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer