Den stora striden i valet står mellan den nye presidenten, 75-årige Emmerson Mnangagwa, som tillhör det Mugabe-grundade parti Zanu PF, och den 40-årige juristen och predikanten Nelson Chamisa. Den senare hoppas bli landets yngste president någonsin. Foto: Gian Ehrenzeller /Mike Hutchings/TT

Zimbabwe går till val – för första gången sedan Mugabes avgång

Publicerad

Under måndagen hålls det första valet i Zimbabwe sedan Robert Mugabe avgick i höstas. Det är första gången sedan 1980 som den forne diktatorn inte finns med på valsedeln. Och i valet pekar båda de stora presidentkandidaterna på den andres eventuella band till just Mugabe.

Robert Mugabe styrde Zimbabwe i 37 år. I höstas tvingades från makten efter att militären tagit kontroll över landet.

Nu ska Zimbabwe, för första gången sedan dess, välja lokalpolitiker, parlamentsledamöter och president. Valet står mellan Mugabes tidigare parti Zanu PF och oppositionen MDC alliansen. Den stora striden står mellan den nye presidenten, 75-årige Emmerson Mnangagwa, som tillhör det Mugabe-grundade parti Zanu PF, och den 40-årige juristen och predikanten Nelson Chamisa. Den senare hoppas bli landets yngste president någonsin.

Kan bli andra valomgång

Valet väntas bli jämnt. Enligt opinionsmätningarna har Mnangagwa ett knappt försprång framför Chamisa, rapporterar Reuters.

– Folk säger, och jag delar deras åsikt, att någonting speciellt håller på att hända med Zimbabwe, sade Mnangagwa när han höll sitt sista tal inför valet, enligt Reuters.

Han fortsatte:

– Jag vill skapa en konkret förändring som skapar trygghet för alla zimbabwier.

Mugabe stöttar oppositionen

Utmanaren Nelson Chamisa lockar, enligt Reuters, framför allt unga och arbetslösa väljare som är frustrerade efter att Robert Mugabes Zanu PF suttit vid makten i närmare fyra decennier.

– Vi har ett stort momentum. Vinsten är säker. Det finns ingenting som kan stoppa Zimbabwes folk från att ta vinsten, sade Nelson Chamisa under söndagen, enligt Reuters.

Men samtidigt gick Mugabe själv under söndagen och meddelande överraskande att han tänker rösta på oppositionen.
– Jag fick sparken från partiet jag grundade. Jag sågs som en fiende, säger Robert Mugabe på en presskonferens, enligt AFP.

Kan bli en andra valomgång

Efter det har Mnangagwa, i en Facebook-video, sagt att en röst på Chamisa i praktiken blir en röst på Mugabe. Samtidigt som Chamisas väljare pekar på att Mnangagwa arbetade under Mugabe i flera decennier.

För att vinna presidentvalet krävs minst hälften av rösterna. Annars går valet till en andra valomgång den 8 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer