Jacob Zuma Foto: TT

Sydafrikas president klarade förtroendeomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikas president Jacob Zuma överlevde den förtroendeomröstning som oppositionspartierna väckt. Oppositionen lyckades inte locka över de 50 ANC-ledamöter som krävdes för att fälla presidenten.

Misstroendeförklaringen mot Jacob Zuma väcktes av oppositionspartierna som krävde en sluten omröstning för att Zumas partikamrater skulle våga gå mot presidenten. Men trots att alla delegater kunde rösta i hemlighet bröt inte tillräckligt många ANC-ledamöter mot partilinjen.

– Zuma klarade sig som väntat, men det är ändå en förlust för ANC. Det finns flera skäl till det: Flera ANC-parlamentsledamöter valde att gå emot sitt parti för att rösta bort Zuma och det visar att det finns en splittring inom ANC. Men att de röstar för att hålla kvar honom innebär att partiet kommer att tyngas av hans skandaler, säger Johan Ripås, SVT Nyheters Afrikakorrenspondent.

”ANC har valt stoltheten”

Kritiken mot Zuma har vuxit även inom det egna partiet efter korruptionsskandaler och ekonomiskt elände och beslutet om sluten omröstning välkomnades tidigare av partiet.

– ANC hade chansen att i hemlighet rösta bort Zuma. Hans korruptionsskandaler smittar av sig avsevärt på partiet men ANC har valt stoltheten och att hålla ihop partiet framför att avsätta honom. Missnöjet är större än de här siffrorna visar.

ANC har majoritet i parlamentet med 249 av 400 platser.

Fakta: Zuma och skandalerna

Jacob Zuma, 75 år, är Sydafrikas president sedan 2009. Året innan vann han en maktkamp mot den då sittande presidenten Thabo Mbeki.

Zuma har förekommit i många brottsutredningar, och har också ställts inför rätta. Bland annat i en korruptionsutredning med kopplingar till en stor vapenaffär 1999. En rådgivare till Zuma dömdes till 15 års fängelse för korruption och domaren slog fast att rådgivaren och Zuma hade ett korrupt förhållande. Men utredningen mot Zuma lades ned 2009.

2005 anklagades Zuma för att ha våldtagit en ung kvinna. Han friades året därpå i en uppmärksammad rättegång, där det bland annat framkom att han duschade efter samlaget för att skydda sig mot hiv.

Jacob Zuma har varit gift sex gånger, med flera av fruarna lever han fortfarande ihop. Han tros ha minst 20 barn.

Under Zumas ledning har stödet rasat för Afrikanska nationalkongressen (ANC). I lokala val förra året nådde ANC bara 55 procents stöd – partiets sämsta resultat hittills.

Källor: AFP, Reuters och AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.