Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Paula Tilli om sin diagnos och hur den har förändrat hennes liv. Foto: Per Sjöberg/SVT

Paula Tilli: ”Att jobba på distans är en viktig möjlighet för oss med autism”

Uppdaterad
Publicerad

Föreläsaren och utbildaren Paula Tilli anser att arbetsgivare borde vara mer flexibla och bättre på att anpassa arbetsuppgifter utifrån arbetssökandes styrkor och svagheter.  

– För oss med autism kan det exempelvis vara svårt med sociala kontakter och därför är det viktigt att få jobba på distans.

Paula Tilli fick diagnoserna autism och uppmärksamhetsstörningen ADD i vuxen ålder. I dag föreläser hon om autism runtom i Sverige och Finland. Arbetsuppgifterna på Tillis arbetsplats är anpassade efter hennes behov.  

– Mina kollegor kan hålla utbildningar flera dagar i sträck, men jag behöver ha vilodagar. Dessutom orkar jag inte riktigt med möten och fikastunder, eftersom sociala kontakter gör mig utmattad, säger hon och fortsätter: 

– Jag har fått tillåtelse att vara mer hemma, och behöver bara komma till kontoret några gånger om året. Det är jätteviktigt för mig. 

Ovanligt förstående arbetskamrater 

Eftersom Tillis arbetskamrater föreläser om hur man genom anpassningar kan få fler med funktionsnedsättningar att komma in på arbetsmarknaden, har de förståelse för Tillis behov. 

– Men det är ganska ovanligt att man är så förstående på en arbetsplats. På någon annan arbetsplats tror jag att chefen och kollegorna skulle kunna bli provocerade, konstaterar hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.