Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd hur rederiet och myndigheterna arbetar med säkerhetsfrågor. Foto: SVT

Terrorhotet har inte förändrat skyddsnivån på Finlandsbåtarna – polisen förtegen om läget

Uppdaterad
Publicerad

Den förhöjda terrorhotnivån i Sverige har inte för tillfället förändrat bedömningen av skyddsnivån på Finlandsbåtar i svenska och finländska hamnar. Polismyndigheten i Sverige vill inte ge något besked om säkerhetsläget på fartyg och i hamnar.

Polisen vill inte kommentera ifall det har funnits diskussioner om att höja skyddsnivån i svenska hamnar och på kryssningsfartyg på grund av det förhöjda terrorhotet.

– Vi har i nuläget inget besked att ge angående detta, säger Polismyndigheten till SVT.

I nuläget ligger skyddsnivån i svenska hamnar och på svenska fartyg på normalnivå, en etta på en tregradig skala.

En eventuell höjning till en tvåa skulle kunna innebära intensifierade säkerhetsåtgärder för passagerare och bagage.

Kontroller skulle ta tid

För tillfället finns det inte indikationer på att skyddsnivån på Finlandsbåtar och i hamnar skulle höjas.

Resenärer skulle bli informerade om säkerhetsrutiner i hamnar eller på fartyg ändrades på ett mer omfattande sätt.

– Det skulle ta tid att exempelvis genomföra id-kontroller för alla passagerare eller kontrollera bagage, och det ska man i så fall vara förberedd på i avgångshamnen, säger Marika Nöjd, kommunikationschef på Tallink Silja.

Allt är inte offentligt

Tallink Silja och Viking Line kommenterar inte ifall det har funnits diskussioner om att höja skyddsnivån i hamnar och på kryssningsfartyg.

– Alla eventuella åtgärder kommer inte nödvändigtvis att kommuniceras ut offentligt, men för tillfället har inga synliga åtgärder införts, säger Marika Nöjd.

Färjeresenärer uppmanas att alltid ha id-kort med sig då id-kontrollerna kan intensifieras för både ankommande och avgående passagerare.

Ständig dialog om läget

Rederierna säger sig ha en kontinuerlig dialog om säkerhetsläget med myndigheter i Sverige och Finland. Viking Line skriver att rederiet tar den förhöjda terrorhotnivån på största allvar.

– Vi har ett ständigt samarbete med polisen och andra myndigheten för att utvärdera om specifika skydds- och säkerhetsåtgärder behövs, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line.

I mitten av augusti höjde Säkerhetspolisen terrorhotnivån i Sverige till en fyra, hög nivå, på en femgradig skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.