Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Videon berättar Rune Garborg hur transaktionerna mellan nordiska länder kommer att fungera. Foto: SVT

Snart går det att ”swisha” med nordiska grannar – men oklart om företaget Swish följer med

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan man skicka pengar med sitt telefonnummer över landsgränserna i Norden. Företaget Vipps Mobilepay gör det möjligt att ”swisha” mellan Danmark, Norge och Finland redan i juni. Svenskar får vänta till i höst, då företaget lanserar sin betalningsapp även i Sverige.

Nu ska en gemensam nordisk betalningsplattform vara klar. Detta efter att Swish-motsvarigheterna – Mobilepay i Finland och Danmark samt Vipps i Norge – slogs ihop för ett och ett halvt år sedan.

Det blir möjligt att ”swisha” mellan Danmark, Norge och Finland precis före midsommar, enligt företaget Vipps Mobilepay.

– Vi lanserar tjänsten den 19 juni, bekräftar vd:n Rune Garborg för SVT Uutiset.

”Är inte konkurrent till Swish”

Swish-motsvarigheten Vipps finns redan i dag i Norge. Företaget planerar att lansera appen i Sverige till hösten.

Med Vipps ska svenska användare kunna ta emot och skicka pengar med sitt telefonnummer över landsgränserna. Det ska även vara möjligt att skicka pengar inom Sverige, på samma sätt som med Swish.

– Men vi går inte in som en konkurrent till Swish. Först och främst ska vi förenkla att skicka pengar över hela Norden, säger Vipps Mobilepay till SVT.

Oklart om Swish följer med

Enligt vd:n Rune Garborg har Vipps Mobilepay fört en dialog med Swish om möjligheten att skicka pengar mellan tjänsterna.

– Vi hoppas och tror att detta också snabbt ska kunna komma på plats, säger Garborg.

Men det är oklart om det blir något samarbete mellan företagen. I nuläget har svenska Swish inte något tydligt besked att ge i frågan.

– Vi ser positivt på ett samarbete mellan de nordiska landsgränserna, men kring i vilken form och när i tiden har vi inga detaljer att dela, skriver Swish i en skriftlig kommentar till SVT Uutiset.

Avgifter för betalningar

Snabba mobilbetalningar mellan olika nordiska länder och valutor kommer inte att vara avgiftsfria. Kunden ska betala bankens transaktionskostnader och en avgift till appföretaget.

– Betalningarna är inte på samma sätt gratis som när pengar sänds inom ett enskilt land, bekräftar Rune Garborg, vd för Vipps Mobilepay.

Företaget ska senare återkomma med information om hur mycket det kommer att kosta med betalningar över landsgränserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.