Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra veckan berättade Yle om två utredningar av landsförräderibrott. Polisen bekräftar nu, att man även har inlett en spioneriutredning. Foto: Yle/SVT

Finland drabbats av en landsförräderihärva

Uppdaterad
Publicerad

I Finland har Centralkriminalpolisen ett misstänkt spionagefall och två förräderiutredningar på sitt bord. Fallen är exceptionella under finländska förhållanden, eftersom inga spionageärenden har gått vidare till åklagarmyndigheten i landet på tjugo år.

Finlands kontraspionage strävar efter att ingripa i illegal underrättelseverksamhet redan innan det överskrider brottströskeln. Enligt Skyddspolisen spionerar Ryssland aktivt på alla nordiska länder. Den andra stora aktören i spioneri är Kina.

I Sverige och i Norge har man avslöjat flera spioner som jobbat för Ryssland. Även i Finland man är förberett sig på flera spionageförsök som nu har avslöjats i landet.

Två av fallen undersöks i Uleåborg och ett i Vederlax i sydöstra Finland nära den ryska gränsen. Polisen är fåordig om detaljerna i fallen och har inte släppt några detaljer om var eller när de misstänkta brotten ska ha skett.

Enligt Skyddspolisen finns det i Finland beständigt tiotals personer som är anställda av andra länders underrättelsetjänster. Skyddspolisen kommenterar saken på videon men bara på ett allmänt plan.

– Om vi kan konstatera att en utländsk underrättelseofficer visar intresse för en person, kontaktar vi  den personen och berättar vem han eller hon verkligen har att göra med. Oftast avbryter de kontakten, säger specialforskare Petteri Lalu från Skyddspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.