I samband med Europols insats har totalt 249 troliga offer för människohandel upptäckts i 12 länder. Foto: Hasse Holmberg/TT & Peter Dejong

Hundratals gripna för barnhandel i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 400 har gripits i en samordnad polisinsats mot handel med barn. Det skriver Europol i ett pressmeddelande. Minst 60 minderåriga offer har identifierats.

I en gemensam aktion har Europol samarbetat med nationell polis i Spanien, Portugal och Storbritannen, men insatsen har riktat in sig mot trafficking i ett antal europeiska länder.

Totalt genomfördes polisinsatser i 12 länder under perioden 5-11 oktober i år. Totalt identifierades 249 troliga offer för människohandel, mer än 60 av dem var alltså barn. Dessutom påträffade man 107 offer vars ålder och identitet ännu inte blivit fastställd.

388 personer har gripits misstänkta för på olika sätt ha varit inblandade i människohandeln. Aktionen har också lett till att 40 nya utredningar om trafficking inletts.

Offer och förövare ofta släkt

Europol beskriver handel med människor som ett allvarligt brott riktad mot de svagaste i samhället. När trafficking sker inom EU är offer och förövare ofta släkt med varandra och verksamheten bedrivs av kriminella organisationer som ingår i olika klanstrukturer, enligt Europol. Barnen flyttas regelbundet mellan olika EU-länder där de säljs för att bli sexuellt utnyttjade eller tvingas tigga och stjäla.

För minderåriga från länder utanför EU tillkommer enligt Europol ytterligare en brottslig dimension – migrantsmuggling där vuxna människor låtsas vara barnens föräldrar eller förmyndare utan att vara det.

Tillslag i flera länder

Förutom polis har även tull, sociala myndigheter, barnrättsorganisationer och arbetsplatsinspektörer deltagit i operationerna, som varit särskilt inriktade på större gränspassager och andra platser där många internationella resenärer passerar.

De tolv länder där tillslag har gjorts är Österrike, Belgien, Kroatien, Cypern, Tyskland, Litauen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Nederländerna och Storbritannien.

Under de dagar som insatsen pågick genomförde man kontroller av 59 071 individer på 1 529 olika platser. 15 923 fordon kontrollerades och 39 860 dokument och resehandlingar granskades, skriver Europol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.