Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialminister Jakob Forssmed (KD) berättar om vilka grupper som drabbas hårdast av ofrivillig ensamhet. Foto: SVT

Socialministern: ”Ofrivillig ensamhet är ett stort samhällsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 300 miljoner kronor i årets budget för att motverka ofrivillig ensamhet. Detta är början på en planerad gemenskapssatsning, där samma summa avsätts årligen under tre år. – Ofrivillig ensamhet är ett stort samhällsproblem, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Ofrivillig ensamhet är ett samhällsproblem som många drabbas av och som kan ha stora negativa effekter på hälsan. Därför gör regeringen en stor satsning nu. Civilsamhället och föreningslivet ska få bättre möjligheter att bedriva projekt som erbjuder gemenskap för dem som saknar det, säger socialministern.

Myndigheter kommer också att få i uppdrag att utforma en strategi mot ofrivillig ensamhet. Dessutom kommer kommuner att få söka upp äldre människor för att informera dem om vilka gemenskapsmöjligheter som erbjuds dem.

Även migranter är drabbade

– Många äldre självisolerade sig under pandemin och har kanske tappat bort sociala kontakter. Vi vill hjälpa dem att hitta vägen tillbaka till gemenskapen. Förutom de äldre finns det även andra grupper som upplever ofrivillig ensamhet i högre grad än andra. Vi vet till exempel att migranter är en sådan grupp, säger Forssmed (KD).

Enligt Forssmed (KD) har vi alla i grunden ett medmänskligt ansvar att vidga våra gemenskaper och bjuda in fler. Men det behövs åtgärder även på samhällsnivå.

– Vi vill inte ha ett samhälle där hundratusentals människor lider av ofrivillig ensamhet. Vi måste fundera på vad vi kan göra på ett annat sätt, konstaterar Forssmed (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.