235 miljoner kronor till utlandsvård Foto: Svt

235 miljoner kronor till utlandsvård

Publicerad

– För att få ersättningen för vård i annat EU-land, måste motsvarande vård finnas i Sverige, uppger Joachim Westling, områdeschef på Försäkringskassan.

En svensk patient kan inte åka utomlands att få statligt finansierad vård som inte finns tillgänglig i Sverige.

Förra året ansökte drygt 28 000 personer i Sverige om ersättning för vård utomlands. En femtedel av dem var ansökningar som gjorts i förhand för vård i ett annat EU-land. Exempel på det är höftledsoperationer eller cancervård. Ersättningen godkänns bara om det finns liknande vård att tillgå i Sverige och gäller vård inom såväl privat, som allmän regi.

En ökning av antalet ansökningar om utlandsvård

-  Om vi tittar på förra året 2018 så hade vi en ökning med tio procent av antalet ansökningar, säger Joachim Westling på Försäkringskassan.

– Tittar vi på året 2019 så ser det ut att öka ytterligare 15 procent. Blickar vi ännu längre fram, till 2020, så kommer nog ansökningarna

om utlandsvård öka ännu mer, fortsätter Westling.

De flesta sökande har insjuknat utomlands

De allra flesta ansökningar som kommer till Försäkringskassan handlar om akut vård som patienten sökt under en utlandsvistelse.

– Skulle patientrörlighetsdirektiven inom EU behöva ändras på något sätt?

– Det är någonting som politikerna får titta på, menar Westling.

– Jag vet att man skulle se över ersättningslagen som kom 2013. Den skulle ha setts över förra året men det har man fortfarande inte gjort från politiskt håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.