Det största som hänt, säger professorn Kimmo Granqvist. Foto: SVT:

43,8 miljoner kronor till romsk forskning

Uppdaterad
Publicerad

En ovanligt stor summa pengar har tilldelats för forskningen om det romska språkets utveckling och utmaningar i världen. Studien blir den största om det romska språket någonsin.

Nordens första professortjänst i romsk forskning formades på Södertörns högskola 2017. Professorn i romsk forskning, Kimmo Granqvist, är i full gång med att starta upp ett sexårigt forskningsprojekt som ska behandla det romska språkets ställning i världen just nu.

Det ses som ett jätteprojekt, då Riksbankens Jubileumsfond finansierat forskningen med 43,8 miljoner kronor.

– Det vi vill ta reda på är i vilka sammanhang romer använder sitt språk, och i vilka sammanhang de använder ett annat språk, säger Kimmo Granqvist och fortsätter.

– Det romska språket är under ständig förändring. När det beblandas med andra romska dialekter, vad är det som händer då, vad får man för resultat?

Största som hänt

Det är inte första gången som forskning görs om det romska språkets utveckling i samhället, men det har aldrig gjorts i den här skalan, menar Kimmo Granqvist

– Det är den största forskningen som gjorts om det här, och förmodligen även den största forskningen om romer och det romska språket någonsin.

Ungefär tjugo forskare är med och gör fältstudier i Norden, Europa, Storbrittanien och Latinamerika. Man har också en förhoppning om att rekrytera nya forskare bland romerna.

– Redan nu finns ett stort samarbete med romska forskare, men ett av målen är att vi också ska utbilda nästa generation av romska forskare, och nu har vi fått förutsättningarna som behövs för att bringa fram nästa generation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.