Kritiseras för sin språkpolicy

Uppdaterad
Publicerad

 I Uppsala är man besviken över verksamheten på det finska vårdhemmet Onnela. Besökare och boendes anhöriga befarar att finskan åsidosätts. Nu har kommunen lovat att se över kontraktet med vårdhemmet.

Allt såg lovande ut, när vårdhemmet Onnela öppnades i Uppsala för några år sen. De 20 platserna på avdelningen var tänkta som en bra början i kommunen med cirka tusen äldre finskspråkiga invånare.

–Men rätt snart började man rekrytera också enspråkigt svenska. Det var då det började bli svårare att använda finskan. Vi blev kontaktade och tillsagda att det var förbjudet för finskspråkig personal att tala finska sinsemellan. De sa att vi bara får tala finska med de äldre om de ber om det, berättar Leena Huss ordförande för Sverigefinländarnas språk- och kulturförening i Uppsala.

Uppsala finskspråkiga församlingsdiakonis frivilliga träffar regelbundet de äldre på hemmet.

–En del är givetvis konfidentiellt. Anhöriga har varit ledsna och berättat om situationer som uppstått. En del har vi själva sett. Som att de gamla inte förstår vad som sägs. De svarar fel och då säger personalen: ”Du måste tala svenska.” Och det kan inte de äldre.

Attendo, som är ansvarig för vårdhemmet, tror att kritiken handlar om missförstånd.

–Det kanske har hänt någon gång att någon medarbetare har frågat någon äldre om de kan säga samma sak på svenska eller något sådant... men vi har absolut inte någon sådan regel eller inriktning om att man inte får prata finska, det är ju snarare precis tvärtom. Och det måste ha uppstått ett missförstånd som vi måste reda ut helt enkelt, säger Attendos presschef, Charlotte Näsström Morén.

–Det största problemet är att man inte förstår vad det är fråga om. Det är inte fråga om hobbyverksamhet där det är trevligt att tala lite finska.Det är en nödvändighet för de här personerna, säger diakon Eila Svensson.

Förra veckan kom ett svar från Uppsala kommun som lovar se över kontraktet med Attendo.

–Vi vill ändra det så att finska språket betonas i kontraktet. Det har hittills inte ingått bland det som understryks, säger Leena Huss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Onnela

Mer i ämnet