Alla sverigefinska skolor i landet går bra

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en undersökning som Uutiset gjort går det bra för alla fem sverigefinska skolor i landet. Elev och lärarantalet har ökat och enligt Hanna Valldén, rektor i Eskilstuna, beror det på ett generationsbyte.

– Elevantalet har stigit, det är kul att börja med så många elever, säger Hanna Valldén, rektor för Sverigefinska skolan i Eskilstuna som har 86 elever från förskoleklass till sexan.

Skolan är ett typexempel på hur den sverigefinska skolan mår. Enligt Uutisets förfårgningar har antalet elver och lärare stigit i Eskilstuna, på Fridhemsplan, i Upplands Väsby, Kista och Botkyrka.

Vill lära sig finska

Hanna Valldén tror att ökningen kan ha att göra med ett generationsbyte.

– Det har funnits en generation sverigefinnar här emellan som kanske inte fått lära sig finska. Men de har vaknat till och vill att deras barn ska få lära sig det, säger Hanna och fortsätter.

– En annan orsak kan vara ändringen av skollagen. Även om man inte kan grunderna i finska får man lära sig finska från början i skolan.

Framtiden ljus

Ansökningarna till skolorna har varit så många att inte alla som ansökt fått plats. Allt som allt går runt omkring 860 elever i skolorna.

Hanna Valldén har stora förhoppningar.

– Det kom sökande innan tjänsterna ens hade utannonserats, en mycket positiv överraskning. Fortsätter det så här vågar vi kanske titta på alternativet om högstadiet om några år.

Tvåspråkiga lärare

Skolorna har ofta haft svårt att hitta tvåspråkiga lärare från Sverige, då har man behövt vända sig till Finland.

– Till Upplands Väsby söker man som bäst en speciallärare, men det är lite svårare att hitta tvåspråkiga förskollärare. Då måste man samarbeta med högskolor och lärarutbildningarna.

– Har ni rekryterat lärare från Finland?

– Inte i år. De flesta lärarna är tvåspråkiga sverigefinländare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.