Alma Pöysti spelar Tove Jansson i Finlands Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Filmen Tove, som handlar om den finska konstnären och författaren Tove Janssons unga år, inviger Göteborgs digitala filmfestival nu på fredag.

Filmen Tove är Finlands Oscarbidrag, och den kommer att spridas till över femtio länder. I Finland var Tove den mest sedda finländska filmen på biografer hösten 2020, och den mest sedda finländska filmen på svenska på över 40 år. Imorgon fredag öppnar den Göteborgs filmfestival här i Sverige.

Filmen är regisserad av Zaida Bergroth, och manus är skrivet av Eeva Putro.

Konsten gav ledtrådar

Vår reporter träffade skådespelaren Alma Pöysti i Helsingfors, vid Janssons konstverk som hon flitigt studerade inför inspelningarna. Se video ovan med hennes intervju.

Som barn hann Alma Pöysti faktiskt träffa Tove Jansson. Hennes farföräldrar Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson kände nämligen Jansson. Och Alma Pöysti har fått gestalta konstnären även tidigare, i en teateruppsättning i Helsingfors året 2017. Hon har också lånat sin röst till några av Tove Janssons ljudböcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.