Foto: SVT

Älvdalska – dialekt eller eget språk?

Uppdaterad
Publicerad

I maj i år erkändes älvdalskan som ett eget språk och tilldelades en egen ISO-språkkod av organisationen SIL International. Älvdalskan har trots detta ännu inte erkänts som minoritetsspråk i Sverige.

Just nu pågår en namninsamling för att få älvdalskan erkänt som landsdels- eller minoritetsspråk. Namninsamlingen har initierats av föreningen Ulum Dalska och Språkförsvaret. Älvdalskan, även känt som  ”vikingaspråket”, är mer eller mindre den ursprungssvenska som talades i Sverige under 1000-talet. Språkforskarna är överens om att älvdalskan skiljer sig kraftigt från svenskan på alla språkliga nivåer. Skillnaden mellan älvdalska och svenska är till exempel större än skillnaden mellan svenska och isländska.

Meänkieli fick minoritetsspråksstatus år 1999

Älvdalskan kan jämföras med meänkieli som också länge bara ansågs vara en finsk dialekt trots att språket skiljer sig från finskan på flera språkliga nivåer. Sverige erkände meänkieli som minoritetsspråk så sent som år 1999.

Svenska myndigheter har fram till idag hävdat att älvdalskan är en svensk dialekt och inget eget språk.

3000 personer har älvdalska som modersmål

Idag har 3000 personer älvdalska som modersmål, men Älvdalens kommun arbetar aktivt med att stärka språket. Bland annat finns det sedan i våras en älvdalsk förskolegrupp och kommunen betalar numera 6000 kr åt alla ungdomar som klarar språkprovet i älvdalska. På det här sättet försöker man säkra språkets framtid.

Prinsessan Sofia är hemma från Älvdalen och är en av de tretusen som talar språket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.