Tomas Sevä betonar sommarbetets betydelse för renskötseln i området. Foto: SVT

Återstartade Pajalagruvan firad i Kaunisvaara – samebyn om kraven för det nya tillståndet

Publicerad

Det har snart gått ett år sedan den första malmsalvan i den återstartade Pajalagruvan.

I fredags firades den första malmsalvan i den återstartade gruvan lite i förskott med tårta och gruvturer.

En av besökarna var Helena Stelen från Kaunisvaara. 

– Väldigt intressant, och så roligt att gruvan är igång igen. Det behövs jobb här. 

Greta Ylipää från Pajala höll med:

– Så stort och mäktigt att se gruvan. Det är härligt för alla att den är igång igen. Vi är väldigt hoppfulla nu och tror på att det fungerar bra den här gången.

Ansökan om nytt miljötillstånd

En av de aktörer som berörs av gruvdriften är Muonio Sameby, så när bolaget nu ska in med en ansökan om nytt miljötillstånd  för den första befintliga gruvan samt två ytterligare fyndigheter, säger Tomas Sevä, gruvansvarig för samebyn, att miljödomstolen måste skriva in villkor som tvingar gruvbolaget att genomföra de projekt som den tidigare gruvägaren Northland drev tillsammans med samebyn. 

– Det handlar om åtgärder för att få renarna att vilja vistas här runt gruvan, på vårt sommarbetesland för att de sedan ska klara vintern. Det nuvarande tillståndet som Gränsälvskommissionen gav för gruvdriften innehåller inga krav om detta, men Northland initierade ändå projekten, och vi vill nu få det säkrat att de projekten kommer igång igen, säger Tomas Sevä. 

Gruvbolaget Kauni Iron har sagt att de ska lämna in den nya ansökan inom ett år från återstarten, vilket var den 18 juli i fjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer