I Eskilstuna lagar skolbarnen mat med de äldre. Foto: SVT

Barn lagar mat med de äldre

Uppdaterad
Publicerad

Startskottet för projektet gick nyligen på äldreboendet Tunagården i Eskilstuna. I ett samarbete som ska främja och öka kontakten mellan generationerna. Under första mötet lagades det mat tillsammans.

Det var under en hemkunskapslektion som sjätteklassarna från den sverigefinska skolan i Eskilstuna fick komma till Tunagården för att laga mat tillsammans med gårdens finsktalande, boende.

– Det var de äldre som önskat att vi skulle laga den traditionsenliga, finska korvsoppan. Mat är ju något som sammanför oss och är ett trevlig sätt att umgås över, säger kommunens kulturutvecklare Anu Ritjärvi.

Ger möjlighet för barnen att lära känna äldre personer

Projektets huvudsyfte är att sammanföra barnen med kommunens äldre invånare. Barnen kommer bland annat snart även att skicka påsk- och så småningom, julhälsningar till de boende på Tungården.

Den sverigefinska förskolan i Eskilstuna ingår också i samarbetsprojektet tillsammans med flera av kommunens äldreboenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.