Foto: TT

Barn som vistas ute klarar sig bäst

Uppdaterad
Publicerad

Allt från barnens empati, styrka, snabbhet till balans och koncentrationsförmåga har undersökts. Nu vill Finland anamma den svenska förskolemodellen.

Att barn ska vistas utomhus under mestadelen av sin förskoletid är kanske en självklarhet i Sverige, men det har inte varit det i Finland.

Den svenska förskolemodellen Ur och Skur har kommit till användning i finska Jakobstad, och i Sverige visar ny forskning att modellen har en inverkan på barnens inlärning.

– Resultaten är entydiga när det gäller motorik och koncentrationsförmåga. Barn som vistas på en naturrik gård är bättre i allt, säger professor Patrik Grahn vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Nuvarande trend

Det var i höstas som förskolor i Jakobstad och Pedersöre öppnade avdelningar där barnen är ute hela dagarna. Nu sprids den svenska modellen även till andra finska städer, och dagvårdschefen Carina Ahsltröm i Kronoby säger att det börjar bli en trend.

– Det är en trend just nu, och jag har länge haft tanken att vårt dagis är placerat på ett så bra ställe men att vi inte utnyttjar möjligheterna. Nu förverkligar vi visionerna.

Mer empatiska barn

Forskningen visar att barn som vistas ute i naturen är starkare, friskare och har bättre koncentrationsförmåga än barn som inte vistas ute i naturen.

De visar även mer empati och det är dubbelt så vanligt med bristande koncentrationsförmåga på andra daghem.

Professor Patrik Grahn har gjort studier på detta ända sedan 1995 och tycker att resultaten är tydliga.

– Det är tydligt att barn måste ha det varierat. Får barnen inte leka tillräckligt varierat har det en tydlig inverkan på dem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.