En riklig mängd med bastubadande hjälper kroppen att fungera bättre. Foto: TT

Bastubad minskar risken för hjärninfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning vid Östra Finlands universitet visar att den som badar mycket bastu löper mindre risk att drabbas av hjärninfarkt.

En internationell uppföljningsundersökning som pågått i 15 år visar att sannolikheten att få hjärninfarkt är 61 procent mindre för personer som badar bastu 4–7 gånger i veckan jämfört med personer som gör det en gång i veckan.

Över 1600 kvinnor och män i åldrarna 53–74 år från Kuopio deltog i undersökningen. De delades in i tre grupper utifrån sina bastuvanor: en gång i veckan, 2–3 gånger i veckan och 4–7 gånger i veckan.

Enligt undersökningen minskade risken för hjärninfarkt även för personer som badade bastu 2–3 gånger i veckan med 14 procent jämfört med de som badar en gång i veckan.

Samma för män och kvinnor

Det som också kom fram i undersökningen var att bastubadandet har en likadan skyddande effekt på både män och kvinnor.

Riskfaktorer som tagits med i beräkningarna är ålder, kön, diabetes, kroppsmassa, fettsyresammansättningen i blodet, alkoholvanor, motionsvanor och socioekonomisk status.

Tidigare forskning har visat att bastubadandet minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt forskarna sänker det även blodtrycket, förbättrar immunsystemet och gör så att hjärt- och cirkulationsorganen fungerar bättre.

Samma forskargrupp har tidigare upptäckt att bastubadandet gör blodådrorna mer elastiska, vilket har ett samband med blodtrycket och hjärtats funktion.

Undersökningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Neurologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.