”Bilden av pojkar är inte verklighetsbaserad”

Uppdaterad
Publicerad

En pojkforskning i Finland försöker avveckla rådande könsroller då det hittills är känt att alla pojkar inte accepterar den traditionella mansrollen. Något som ofta leder till mobbning.

Många har inte i avsikt att uppfostra sina barn efter könsroller, men vissa företeelser fastnar fortare än andra. Till exempel vilka färger som passar pojkar bäst, eller hur pojkar beter sig i grupp.

Nu vill man med hjälp av en pojkforskning i Finland avveckla de rådande könsrollerna då det hittills är känt att alla pojkar inte accepterar den traditionella mansrollen.

– Bilden av pojkar i grupp är inte verklighetsbaserad. I självaste verket är könens inre spektrum rätt komplicerade, säger Harry Lunabba som är forskare på Helsingfors univsersitet.

Majoritet kvävs av rollen

Det kan vara svårt att vara i en maskulin miljö, då många upplever att man kan behöva dölja sina egna funktioner eller intressen.

– Syftet med forskningen är att belysa hur pojkar faktiskt är annorlunda med varandra, och på hur många olika sätt man kan vara pojke, säger Harry och fortsätter.

– Majoriteten upplever könsförväntningarna som kvävande. De identifierar inte sig själva med de, men går med på att gå in i en roll. Enligt en forskning har ungefär en tredjedel råkat ut för mobbning för att de inte når upp till förväntningarna.

Kan hjälpa arbetsmarknaden

Något man hoppas med forskningen är att kunna ändra den stereotypa funktionen av arbetsmarknaden, och istället lägga fokus på jobb mer lämpade efter personen, inte könet.

Kimmo Pengerkoski bytte från att jobba i en fabrik till att jobba i förskola.

– Jag visste att jag bytte till ett kvinnodominerat arbete, men det var inte något jag tänkte på främst. För mig var det viktigt att hitta något som jag faktiskt trodde att jag skulle vara bra på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.