Foto: YLE

Finlandssvenskarna kan få minoritetsstatus i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 719 000 personer med finländskt ursprung i Sverige. Enligt lingvisten Mikael Parkvall är en fjärdedel av dem finlandssvenskar. Konstitutionsutskott vill nu att regeringen låter utreda om finlandssvenskarna i Sverige ska få bli en nationell minoritet.

Sverige har fem erkända nationella minoriteter: judar, samer, romer, tornedalingar och sverigefinnar. Inom den sverigefinska minoriteten skiljer man idag inte på svensktalande och finsktalande sverigefinnar, hit räknas ändå inte finlandssvenskar i Sverige.

En del av den svenska majoriteten?

Förslaget om att erkänna finlandssvenskarna som en minoritet i Sverige kommer från Moderaterna och Centerpartiet. Sverigedemokraterna däremot reserverar sig mot förslaget med argumentet att ”Partiet anser att finlandssvenskarna räknas till den svenska nationen”, alltså att det svenska språket per automatik gör finlandssvenskarna till en del av majoritetsbefolkningen i Sverige.

Finlandssvenskar

Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige (FRIS) tar emot beskedet med stor glädje. En av FRIS’ centrala uppgifter är att främja finlandssvenskarnas intressen i Sverige. Finlandssvenskarnas existens, både i Finland och som delgrupp av de från Finland inflyttade, är påfallande okänd i Sverige. Den finlandssvenska kulturen skiljer sig något från den finska och från den svenska, alltså handlar det inte bara om språket, understryker FRIS.

Frågan behandlades senast hösten 2015

Frågan om finlandssvenskarnas ställning i Sverige har varit aktuell redan tidigare. Frågan behandlades så sent som hösten 2015 då kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke slog fast att det inte fanns någon anledning att ge finlandssvenskarna minoritetsstatus i Sverige. Ministern sade då att sverigefinnarna är en nationell minoritet främst på grund av sitt språk, finska, och att finlandssvenskarna inte behöver erkännas som nationell minoritet eftersom de delar språk, svenska, med majoritetsbefolkningen.

Alice Bah Kuhnke påpekade också att finlandssvenskar i Sverige självfallet får räkna sig som sverigefinnar om de vill, eftersom lagen bygger på självidentifikation.

Svensktalande finländare emigrerar till Sverige

Under 2000-talet har drygt 17 000 finlandssvenskar flyttat till Sverige, alltså närmare bestämt 6 procent av alla svensktalande i Finland. Under de två senaste åren har man sett en klar ökning och att det är det speciellt unga från Helsingforsregionen som emigrerar. Det visar en utredning som Magma låtit göra. Statistiken visar att det inte bara är de högutbildade finlandssvenskar som flyttar till Sverige, utan flyttningsströmmen består av personer med mycket varierande bakgrund.

Artikeln uppdaterades 2017-04-26. – ”Alice Bah Kuhnke slog fast att det inte fanns någon anledning att särskilja finlandssvenskarna från den sverigefinska minoriteten” ändrades till  ”Alice Bah Kuhnke slog fast att det inte fanns någon anledning att ge finlandssvenskarna minoritetsstatus i Sverige”. /Mikaela Sonck

Finlandssvenskar och Sverigefinnar

En finlandssvensk är en finländare med svenska som modersmål. Kan även vara enspråkigt svensk trots att man bor och lever i Finland. Finlandssvenskarnas kultur skiljer sig från den finska.

En sverigefinne är en finländare med finska som modersmål men som bor och lever i Sverige. Kan också vara en person som är född i Sverige men som har finska rötter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finlandssvenskar

Mer i ämnet