Tuffa utmaningar väntar Sipilä

Uppdaterad
Publicerad

Centern med partiledaren Juha Sipilä blev den stora segraren i det finländska riksdagsvalet. Ekonomisk nedgång har länge pekat på ett tronskifte, och nu utlovar den nye statsministern både bättre ledarskap som beslutsförmåga. Politikforskaren Mari K Niemi analyserar valet.

Redan när förhandsrösterna var räknade kunde Centern pekas ut som nästa regeringsbildare.

– Det är tydligt att folket röstar olika vid varje val, år 2011 var Sannfinländarna stora medan stödet för Centern rasade. I år blev utgången en helt annan, säger forskaren och valexperten Mari K Niemi.

Finska valet 2015

Att den nuvarande regeringskoalitionen skulle få sparken har länge varit att betrakta som klart, så resultatet var föga förvånande. Ett havererat samarbete och en ekonomisk nedgång har pekat på ett tronskifte i Finland.

– Valutgången beror på att den sittande regeringen har fungerat väldigt dåligt, och att Centern valde en annorlunda strategi i oppositionen. Trots sina agrarara rötter har partiet lyckats nå ut till tätortsbefolkningen, och många finländare tilltalas av att hela landet ska förbli befolkat, säger Niemi.

I det senaste lyftet ser man också att finländarna tilltalas av Sipiläs ledarskap. Partiledaren utlovar enligt egen utsago både bättre ledarskap som beslutsförmåga.

– Han är beredd att samarbeta över partigränserna och berömmer ofta andra partiers goda initiativ.

Enligt Niemi representerar Sipilä en ny, praktisk typ av politiskt ledarskap som inte gräver ner sig i partiets så kallade ”skyttegravar”.

– Centerns seger är samtidigt en vändning åt det konservativa hållet eftersom partiet trots allt är ett politiskt parti med en stark ideologisk bakgrund, även om Sipilä tycks ha tagit avstånd från den. Det återstår att se vad partiets slutliga linje kommer att bli, den nya regeringen kommer att ha en avgörande roll i den vidare utvecklingen.

Partiordförande Juha Sipilä berättade i en presskonferens på måndagen att regeringsbasen förväntas vara klar kring första maj. Den nya regeringen står inför många stora, inte minst ekonomiska, utmaningar. Landet har i tre år befunnit sig i recession och om man bortser från Island är Finland det nordiska land som har svårast att få fart på ekonomin efter finanskrisen år 2008–2009.

Finlands nye statsminister

Namn: Juha Sipilä.

Ålder: 53 år.

Partiordförande: Sedan år 2012, kom in i riksdagen ett år tidigare.

Utbildning: Civilingenjör, men sålde som 35-åring sitt elektronikföretag för cirka 200 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska valet 2015

Mer i ämnet