Dansen frigör våra sinnen och kan motverka demens Foto: SVT

Dans förbättrar hälsan och minnet

Uppdaterad
Publicerad

Det är nyttigt att dansa, både för kroppen och knoppen. Ny, neurologisk forskning vid Helsingfors universitet visar att dansandet har en mångsidig inverkan på såväl fysiken, som den mentala hälsan.

Dans som fritidssysselsättning och motionsform, är inte bara rolig, utan även nyttig. Tack vare rörelseformens kreativa inverkan på hjärnan, kan till exempel demens undvikas om man ägnar sig åt att dansa.

Rörelse till musik stimulerar flera sinnen

Dansen har den fördelen att den inte bara aktiverar kroppen utan även hjärnan eftersom dansen utförs till musik. Hörselintrycken i kombination med rörelsen ökar hjärnans stimulans på flera fronter och därmed också vårt välmående på sikt.

Musikinstrument, dans och brädspel håller demensen borta

Hanna Poikonen är forskare inom neurologi på Helsingfors universitet. Hon har skrivit en avhandling om dansens positiva inverkan på vår hjärna. Hon menar att äldre personer som spelar ett eller flera musikaliska instrument, dansar eller ägnar sig åt brädspel, minskar risken att drabbas av demens. Aktiviteter av det här slaget visar sig vara bra för minnet.

Även personer som insjuknat i Parkinson kan dra fördel av dansens inverkan. Kroppens hormonnivåer förändras och kan till exempel ge en avslappnande effekt och sänka kortisonnivån i kroppen. Detta i sin tur kan motverka fysiska stressreaktioner.

Grounding, en afrikansk dans för att bota stress

Heli Ristiniemi är fysioterapeut på en stressmottagning i Stockkholm, där hon arbetar med människor som söker hjälp på grund av utbrändhet. Hon tillämpar grounding, en dansterapiform som hämtats från afrikansk dans och rytmik.

– Det är en frihet. I grounding frigörs tanken från rörelsen i dansen. Tanken ska få styra dansen. Tanken, fantasin och lusten släpper lös glädjen. På så sätt påverkas andningen positivt, till att bli normal, om man känner sig stressad.

– Det händer av sig självt, menar Ristiniemi. Helt i motsats till vad som händer med andningen när vi känner oss uppjagade. Stressen låser ju all energi, andning och tankeverksamhet. Med den här (afrikanska) dansformen och med fri rörelse överlag, återgår vi till vad vi var från början.

– Det innersta och ursprungliga får titta fram i oss istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.