Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Videolla journalisti Kari Lumikero ja professori Jarmo Lainio (oikealla) arvioivat, mitkä asiat ovat johtaneet suomen kielen hankalaan asemaan Ruotsissa. Foto: SVT

De ser mörkt på finskans framtid: ”Något måste göras om språket ska överleva i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Finskans framtid i Sverige ser mörk ut, varnar professorn Jarmo Lainio och journalisten Kari Lumikero. Enligt Lainio behövs åtgärder för att finskan över huvud taget ska överleva i Sverige.

Skolan har ansetts vara en central aktör för att säkerställa finskans ställning i Sverige inför framtiden.

Idag finns det ungefär 5 000 elever som läser finska i Sveriges grundskolor. De flesta elever får undervisning en timme eller mindre i veckan. Många anser att det inte räcker.

– Det är en ren skandal. Den utvecklingen var ju inte avsedd, men kunde nästan förutspås när finskan började avvecklas i mitten av 1980-talet, säger journalist Kari Lumikero.

Flera steg i utvecklingen

Att lägga ner de finskspråkiga klasserna på 80-talet var det första steget. I slutet av 80-talet lades även lärarutbildningen ner.

– Det är två huvudskäl, det tredje är nog skolans kommunalisering i början av 90-talet, säger professor Jarmo Lainio.

”Ser knivigt ut”

Det finns några tvåspråkiga sverigefinska skolor i landet, men de flesta tvåspråkiga klasser i Sverige har lagts ner under åren.

– Det ser knivigt ut för finskan. Något måste göras för att språket ska överleva framöver, säger Lainio.

Programmet 15 minuter från Uutiset tar upp frågan på söndag kl. 16.05 i SVT2 och i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.