Efter stort tryck visas den fulla versionen av Okänd soldat i Sverige. Foto: TT NYHETSBYRÅ

Den långa versionen av Okänd soldat visas i 70 biografer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter klagomål och kampanjer på sociala medier har SF Studios gått med på att visa den hela tretimmarsversionen av Okänd Soldat i Sverige.

För att fira Finlands 100-års jubileum förra året slog regissören Aku Louhimies på stort med en nyregisserad version av den finska klassikern Okänd soldat.

När det stod klart att man bara skulle visa den förkortade internationella versionen av filmen i Sverige visade folk sitt missnöje via sociala medier, speciellt från sverigefinskt håll.

Den kortare internationella versionen av filmen är drygt två timmar lång, en hel timma kortare än den långa versionen.

Föll för trycket

SF Studios kommer nu att visa den långa tretimmarsversionen av filmen på 70 biografer i Sverige.

Bland annat i Luleå, där filmen visas den 17 mars på Royalbiografen. Biografens föreståndare Siri Pekkari säger till Sisuradio att hon är övertygad om att det är publikens envishet som lett till att filmen nu visas i sin fulla längd.

– Den internationella versionen av filmen har visats på många håll i världen, men vi har fått många frågor om vi kommer att visa den längre versionen här i Sverige, säger Pekkari.

En stor succé

Förutom att det är Finlands dyraste filmproduktion genom tiderna har filmen varit en stor publiksuccé i Finland med hundratusentals besökare i biograferna.

Även i Sverige har filmen dragit publik. 65 000 personer har redan sett den förkortade versionen när den gick på bio.

– Jag tror att SF-studios själva blev överväldigade av vilket gensvar filmen har fått i Sverige, säger Siri Pekkari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.