”Det hjälper inte mig i min sorg”

Publicerad

I år har tio unga män skjutits till döds i Stockholm. Katri Reyna Väänänens 20-åriga son Yonathan sköts till döds ett och ett halvt år sedan.

Mammorna som förlorat sina barn i dödsskjutningar höll en manifestation mot det dödliga våldet på söndag, på Sergels torg i Stockholm.

En av de som höll tal var Katri Reyna Väänänen, vars 20-åriga son Yonathan sköts till döds ett och ett halvt år sedan.

– Jag var lite nervös för att ingen skulle komma. Att det inte skulle vara viktigt för någon, men det kom mycket folk. När vi pratade var det många som grät och många kom fram efteråt och sa att det berörde dem djupt, säger Katri.

Vill minska fördomar

Ett syfte med demonstrationen var att minska fördomarna kring skjutningarna, säger Reyna Väänänen, vars son blev vittne till ett mord och sköts ihjäl.

– Många tror att om man inte deltar i gängkriminaliteten så händer inte detta. Det är som om att alla som mördats på sätt och vis är skyldiga. Polisen sa att min son bara råkade vara på samma plats.

Familjens liv har inte återgått till det normala efter mordet.

– Min dotter, som är tio nu, har varit väldigt rädd efter det. Hon sa till mig att hon i början tänkte: Hoppas ingen kommer och skjuter oss också.

”Var är papporna?”

– Demonstrationen på Sergels torg arrangerades av mammorna, och var är papporna?

– Det finns säkert många pappor men många av oss är ensamstående mammor. Min sons pappa har förstås varit med hela tiden och uppfostrat vår son, säger Katri.

Många skjutningar är ouppklarade och de skyldiga är på fri fot, men Katris sons fall är uppklarat.

– Han som sköt min son och den andra, han är i fängelse. Han har fått sin dom. Det är viktigt att han åkte fast men det hjälper inte mig i min sorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer