Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videografiken visas de rättigheter som eleven har när det gäller undervisning i finska i förskolan, grundskolan och gymnasiet. Foto: Grafik: SVT/Valeria Calderon

Detta har man rätt till om man vill läsa finska

Uppdaterad
Publicerad

Eleven har rätt att läsa finska i grundskolan och gymnasiet. I de kommuner som tillhör det finska förvaltningsområdet har barnet även rätt till finskspråkig förskola.

Modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk

Elever som tillhör någon av de nationella minoriteterna har en starkare rätt till modersmålsundervisning än andra elever. Språket behöver till exempel inte vara i dagligt bruk hemma och eleverna behöver inte ha kunskaper i språket. Inte heller kravet på ett visst antal elever gäller för nationella minoritetsspråk.

Förskolan och förskoleklassen

Inom det finska förvaltningsområdet har barn rätt till förskola helt eller till väsentlig del på finska. Det gäller inte övriga kommuner, men förskolan ska ändå bidra till utvecklingen av finskan.

I förskoleklass har barn inte automatiskt rätt till finskundervisning, men även där ska utvecklingen av finskan främjas. Undervisning i finska kan erbjudas på frivillig basis.

Grundskolan

Grundskolelever har rätt till finskundervisning i skolor med tillgång till lämplig lärare, även om eleverna är få.

Finskundervisning ges ofta inom ämnet modersmål. Man har inte rätt till garanterad undervisningstid i finska som modersmål. Undervisningen bedrivs ofta utanför ordinarie skoldag.

Finska ska även erbjudas inom språkvalet, men enligt Skolinspektionens rapport händer det att elever inte informeras om möjligheten.

Gymnasiet

I gymnasiet erbjuds modersmålsundervisning om eleven har goda kunskaper i finska. Finska kan även läsas som modernt språk.

Källor: Skolverket, Skolinspektionen, skollagen (2010:800)

Ändring: Vi har kompletterat med information om specifika villkor som gäller för modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.