Professor Mika Gissler och barnmorskan Maria Ahlbom Foto: THL/SVT

Dubbelt så många aborter i Sverige som i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Den fria abortlagen och kulturella faktorer speglar antalet aborter i Sverige, tror forskare. Åland skiljer sig dock statistiskt från övriga Finland genom att ha ett högre antal aborter än på fastlandet i förhållande till befolkningsmängden.

En friare abortlagstiftning och kulturella skillnader tros vara anledningen till att svenska kvinnor genomför dubbelt så många aborter som finska kvinnor på ett år. I Finland har man en striktare syn på aborter, säger Mika Gissler, professor vid Finska institutet för hälsa och välmående.

”Ingen borde behöva uppge anledning”

I Finland är abortlagen 50 år gammal och kvinnan måste alltid ange en anledning till att avbryta graviditeten. Sakkunniga menar att den finska abortlagen borde uppdateras för att bli mer lik den i de övriga nordiska länderna.

– Om graviditeten inte är önskvärd och man vill avbryta den kan det uppfattas som förnedrande att behöva ge en anledning, säger Mika Gissler.

Maria Ahlbom, barnmorska och lärare på Karolinska institutet, instämmer.

– Jag tycker att det är väldigt synd att det frågas om en anledning till abort i Finland, säger hon.

– Kvinnan som utför aborten vill ju inte fortsätta graviditeten. Ingen skulle behöva ange anledning till det beslutet om man själv inte villl det, menar Ahlbom.

Det kan vara svårt att få en abort beviljad i Finland

Om kvinnor i Finland kan ange sociala eller ekonomiska skäl till en abort och, uppgifter som också är lätttillgängliga för myndigheter att ta del av, kan det ändå uppstå svårigheter i att få en abort beviljad.

– Lagen tolkas väldigt fritt men det krävs alltid en anledning till kvinnans beslut, som sen journalförs. Från mindre orter kommer det signaler att det kan vara svårt att få en abort beviljad – om det till exempel finns personal på en vårdcentral som är emot aborter, berättar Mika Gissler.

Den svenska abortlagen är friare än den finska

I Sverige kan en kvinna genomföra en abort till och med vecka 18 utan att kvinnan behöver uppge en anledning.

– Jag ser ingen anledning att jag som barnmorska ska  fråga vad kvinnan har för anledning att utföra en abort. Det är kvinnans eget beslut, menar Maria Ahlbom, barnmorska och lärare på Karolinska institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Uutiset på svenska
Mer Nyheter