Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Efter Handelshögskolans språkbyte: Svenskar studerar i Finland i stället

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Handelshögskolan i Stockholm bytte språk på kandidatprogrammen från svenska till engelska har allt fler svenska studenter sökt sig till Svenska handelshögskolan, Hanken, i Helsingfors.

Hanken är den fjärde populäraste högskolan bland svenska studenter i Finland. Skolan har också medvetet försökt locka till sig studenter från Sverige i strävan efter att rekrytera de duktigaste studerande. Och det har fungerat. En av orsakerna är skolans förändrade antagningssystem. Numera godkänns även svenska gymnasiebetyg som antagningsgrund.

Hösten 2020 upphörde Handelshögskolan i Stockholm att undervisa på svenska. Då bytte även kandidatprogrammen språket till engelska. På Hanken i Helsingfors går det fortfarande bra att studera på svenska på både kandidat- och magisternivå. Statistiken nedan visar, att antalet studerande med svenskt medborgarskap på Hanken har ökat markant efter 2020.

Se rektorns kommentar om läget i klippet ovan.

Antalet studerande med svenskt medborgarskap som inlett studier vid Hanken (hösttermin)

2018: 1

2019: 2

2020: 7

2021: 15

2022: 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.