Finska filmen okänd soldat är den största filmsatsningen i landets historia. Foto: Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Efter svensk succé – nu vill man visa Okänd soldat i full version

Uppdaterad
Publicerad

Den kortade versionen av den finska storfilmen Okänd Soldat har i Sverige lockat mer besökare än väntat. Nu hoppas man på den längre versionen.

Aku Louhimies version av den finska storfilmen Okänd Soldat, den dyraste filmen i landets historia, har efter 2 månader i de finska biosalongerna setts av 920 000 besökare.
Filmen är den tredje versionen som gjorts baserad på Väinö Linnas roman med samma namn.

Över förväntan

Filmen hade svensk biopremiär på Finlands självständighetsdag den sjätte december och har visats på runt omkring 100 orter.
Distributören SF Bio tvekade först med att visa filmen överhuvudtaget då man inte trodde den skulle locka biobesökare, och Pia Grünler som är SF Bios nordiska distributionschef medger att filmen har överträffat förväntningarna.

– Det är den första finska filmen vi sätter upp i en sådan här satsning. Vi hade en förväntan på att nå 25 000 besökare, men den har redan setts av 50 000.

Stark kritik

Filmen handlar om en grupp soldater under det finska fortsättningskriget, men till en början så tänkte man inte visa filmen alls i Sverige. Det möttes av stark kritik på sociala medier både av svenskar och sverigefinnar.

– Naturligtvis påverkar det när man märker att det finns ett intresse från publiken, det hjälper oss att fatta beslut då det även från media fanns ett starkt intresse från början.

Full version visas inte

Den finska versionen av filmen är nästan tre timmar lång men hittills har de svenska biobesökarna fått nöja sig med den 47 minuter kortare internationella versionen.

Däremot har den oväntade publiksuccén öppnat dörrar för att den fulla versionen av filmen ska visas även på svenska biografer.

– Jag kan avslöja nu att vi har förfrågningar att visa den långa versionen. Vi tittar på möjligheter att sätta upp den här och var för att kunna visa den, säger Pia Grünler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer