Atopisk eksem är vanligast i Norden. Foto: TT

Eksem vanligast i Norden

Uppdaterad
Publicerad

Över en miljon finländare drabbas av sjukdomen atopisk eksem. En sjukdom som på grund av klimatet är vanligast i Norden.

Atopisk eksem är en kronisk, kliande, inflammatorisk hudsjukdom som kan leda till ångest och hjärt och kärlsjukdomar. Ungefär 20 procent av alla barn i Sverige påverkas.

Klimatet påverkar

I länder där klimatet är torrt och kallt är atopisk eksem vanligt förekommande.

Förutom klimatet är andra faktorer som påverkar insjuknandet gener och ren miljö. Då olika mikrober och parasiter frodas på det.

Enligt hudläkaren Ville Kiiski får var femte finsk sjukdomen.

– I Finland syns symptomen på flest vuxna, i relation till befolkningsmängden, i hela världen. Därefter Sverige sen Danmark och alla andra nordliga länder, säger Ville och fortsätter.

– Man har även sett en ökning i USA.

Barn i riskzon

Ville Kiiski, som har gjort en avhandling på ämnet, säger att en tidig insjuknad, till exempel som barn, oftast leder till att man får andra sjukdomar senare i livet.

– Först får man eksem, sen kan man få allergisk snuva, kliande ögon och astma.

Barns kliande och torra hud påverkar även sömnen. Något som i längden kan ge upphov till psykiska sjukdomar.

– Depression, ångest, uppmärksamhetsunderskott, och schizofreni är vanligare bland de som har atopisk eksem, säger Ville Kiiski och fortsätter.

–  Risken att få inflammatoriska sjukdomar ökar, då konstant inflammation i kroppen har visat sig ha effekt på blodkärlen.

Behandla tidigt

För att undvika andra sjukdomar säger Ville Kiiski att det är viktigt att så tidigt som möjligt ta hand om barnens hud.

– Minst hälften av de med barndomssymptom kan undvika symptomen under resten av livet. Frågan är just nu huruvida vi kan minska symptomen genom att ta hand om barnet så tidigt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.