Europarådets expert: chockad över bristerna i Sveriges diskrimineringslag

Uppdaterad
Publicerad

Europarådets expertkommitté ger regelbundet rekommendationer till Sverige om vad landet kan förbättra, för att skydda sina fem nationella minoriteter och nationella minoritetsspråk.

En av de ansvariga för granskningen av Sverige är Aleksandra Oszmiańska-Pagett. Hon har reagerat starkast på utformningen av Sveriges diskrimineringslag. 

– Jag blev chockad när jag upptäckte att Sverige inte inkluderar språk som en diskrimineringsgrund i diskrimineringslagen.

En annan sak som återstår att förbättra för Sveriges del är, enligt Oszmiańska-Pagett, att öka antalet timmar då man läser nationella minoritetsspråk i grundskolan.  

– Sveriges läroplan innehåller inte tillräckligt med modersmålstimmar för nationella minoritetsspråk och därmed lever landet inte upp till sina skyldigheter. Det här är en fråga som vi jobbar med när vi träffar representanter för de nationella minoriteterna och svenska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.