Foto: SVT

Finland gav grönt ljus för Nordstream2

Publicerad

Det finländska statsrådet har godkänt Nordstream 2 AG:s projekt att bygga gasledningar mellan Ryssland och Tyskland.

Tillståndet gäller två parallella gasledningar, sammanlagt 200 kilometer igenom Östersjön. Det finska statsrådets godkännande är villkorligt – projektet ska bland annat beakta Östersjöns känslighet och sårbarhet och det ska även göras en miljökonsekvensbedömning.

Säkerhetspolitiken i fokus

Flera europeiska länder – med Baltikum i spetsen – har sett säkerhetspolitiska problem med den nya gasledningen. Finland har hittills betonat att man enbart oroar sig för miljöaspekterna.

Det här trots varningar om att det politiska beroendet skulle öka och att Ryssland kunde använda gasledningen som ett påtryckningsmedel.

Samma sträcka som Nordstream1

51 mil av den planerade ledningen går genom svensk ekonomisk zon. Längs samma sträcka finns sedan tidigare gasledningen Nordstream1. Rör till den nya gasledningen lastas, lossas samt lagerhålls i Karlshamns kommun i Blekinge.

Enligt planerna ska de nya rörledningarna läggas åren 2018–2019 och tas i kommersiellt bruk vid ingången av år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer