Finländarna är de som är lyckligast i världen enligt en ny FN rapport. Foto: REUTERS

Finland lyckligast i världen

Publicerad

När FN mäter lyckan i en årlig rapport är Finland det lyckligaste landet av 156 länder i världen. Sverige hamnar på nionde plats.

Norden framstår totalt sett som jordens lyckligaste område. Tillsammans lägger de nordiska länderna beslag på hälften av de tio första lyckoplatserna på listan.

Finland klättrar fem placeringar jämfört med i fjol och puttar ner Norge från förstaplatsen. Danmark är trea och Island fyra, och de nordiska länderna har innehaft topplaceringarna sedan indexstarten 2012.

Långt liv och lite korruption

Den internationella undersökningen The World Happiness Report ger betyg efter bland annat förväntad livslängd, personlig frihet, social säkerhet och korruption. Där toppar Finland i alla punkter.

I år har FN för första gången inkluderat invandrare i jämförelsen. 117 länder gav ut uppgifter om personer födda utanför landet i fråga, och även där toppar Finland.

Välstånd och välbefinnande

I årets rapport hamnar Burundi i botten medan USA tappar fyra platser, trots att landet blivit rikare. Sverige hamnar på en nionde plats.

Meik Wiking, verkställande direktör för Institutet för lycklighetsforskning (Happiness Research Institute) i Köpenhamn, säger att de nordiska länderna måste göra nånting rätt.

– För att säga det kort och koncist så är de nordiska länderna bra på att förvandla välstånd till välbefinnande, säger Wiking till AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer