Foto: Yle

Finland öppnar taxitrafiken för konkurrens

Uppdaterad
Publicerad

Den första juli hårdnar konkurrensen bland taxiföretagen då taxireformen träder i kraft i Finland. I och med den nya lagen försvinner bland annat prisreglering av taxiresor. Antalet bilar eller förare kommer inte heller längre att begränsas.

Tidigare har kunden inte behövt bry sig om vilket bolag taxiföraren kör för eftersom taxorna har varit reglerade, men nu avregleras taxibranschen och det blir fri konkurrens. De nya lagen förutsätter ändå att högt pris ska meddelas på förhand. Enligt Trafiksäkerhetsverket ska chauffören meddela kunden om taxiresan kommer att kosta över 100 euro.

Meningen med den nya taxilagen är att det ska bli lättare att komma in på marknaden och utveckla taxiverksamhet. Alla som vill får köra taxi och taxibolagen inte mera har ansvar för att se till att det finns taxiservice dygnet runt.

I och med den nya lagen återupptar även taxibolaget Uber sin verksamhet i Finland, rapporterar Yle.

Det finns ungefär 8000 taxibolag i Finland, varav över 99 procent är enmansföretag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer