I Finland surfar man obegränsat till halva priset

Uppdaterad
Publicerad

I en värld där mobildata blir allt viktigare, njuter finländare av mobilabonnemang utan datatak.

Professor Jukka Manner, som forskar i mobilanvändning vid Aalto Universitet i Finland, säger att läget med obegränsad data i finska mobilabonnemang är unikt i hela Europa:

– Här har vi nästan uteslutande abonnemang med obegränsad surf. Sådant här finns inte någon annanstans. Finland är unikt.

I Sverige är det vanligt att det i abonnemanget ingår en viss mängd surf per månad, mellan 1 och 100 gigabyte. Om man vill surfa på internet med mobilen utan några begränsningar på gigabytes, är prisskillnaden stor. I Finland kostar ett abonnemang med obegränsad surf oftast mellan 200 och 300 kr i månaden – det billigaste alternativet ligger på under 200 kronor. Men i Sverige får man vara redo att lägga ut det dubbla, minst 500 kr i månaden, för ett motsvarande abonnemang.

Men hur kan detta löna sig för finländska operatörer?

– Finska upplägget går ut och runt på att alla inte använder lika mycket data. Precis som i en restaurang med buffet så äter vissa kunder mycket, andra lite, förklarar Jukka Manner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Uutiset på svenska
Mer Nyheter