Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: EPA

Finlands nästa president talar svenska och vill ha en nära relation med Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finlands nästa president förespråkar en nära och aktiv relation med Sverige, oavsett om posten går till Alexander Stubb från moderata Samlingspartiet eller Pekka Haavisto med bakgrund i de Gröna. Tvåspråkiga Stubb har svenska och finska som förstaspråk, och även Haavisto talar god svenska.

De båda presidentkandidaterna betonar vikten av Sveriges inträde i Nato. Finlands medlemskap i försvarsalliansen ratificerades redan förra året.

– Sverige är vår närmaste granne. Jag är mycket glad över att Sverige nu också blir medlem i Nato. Det kommer att stärka våra relationer ytterligare, säger Alexander Stubb till SVT Uutiset.

Enligt Pekka Haavisto har Finland och Sverige många gemensamma intressen i Natos försvarsplanering och i Östersjöområdet.

– Vi kan ytterligare fördjupa vårt samarbete i frågor som rör luft- och sjöövervakning. I krisförhållanden har vi ett starkt gemensamt intresse av att upprätthålla försörjningstryggheten, säger Haavisto till SVT.

Stubbs far var krigsbarn i Sverige

Mittenhögerkandidaten Stubb är förhandsfavorit i opinionsmätningarna inför det finländska presidentvalet. Den andra valomgången avgörs på söndag den 11 februari.

Stubb har tidigare varit Finlands statsminister, utrikesminister och finansminister. Han har också gjort karriär i Europa och inom EU.

Stubb beskriver sin relation till Sverige som varm.

– En del av det beror naturligtvis på min tvåspråkighet och det faktum att min far Göran var krigsbarn i Sverige. Han har aldrig glömt den kärlek och omsorg han fick i Sverige.

I Stubbs barndomshem talades både finska och svenska.

Haavisto deltog i Natoprocessen

Stubbs konkurrent Pekka Haavisto verkar ha fått starkt stöd från väljare som står nära de Gröna, Socialdemokraterna och den politiska vänstern.

Haavisto jobbade som utrikesminister i Sanna Marins (S) regering fram till förra sommaren.

– Jag hade möjlighet att göra exceptionellt nära samarbete med Sveriges utrikesminister och regering, särskilt när det gällde stödet till Ukraina och ansökan om Nato-medlemskap.

Som grön partipolitiker samarbetade han även med Miljöpartiet.

Haavisto talar god svenska och har tillsammans med Stubb debatterat även på svenska under den finländska valrörelsen.

Ny president väljs den 11 februari

Presidentvalet i Finland går vidare till en andra valomgång den 11 februari eftersom ingen av kandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna i den första omgången.

Valet står mellan Alexander Stubb från moderata Samlingspartiet och den gröna politikern Pekka Haavisto, de två mest populära kandidaterna i den första omgången.

Presidentens ämbetsperiod är sex år. En och samma person kan väljas till president högst tolv år i följd.

Presidenten leder Finlands utrikespolitik i samverkan med regeringen. Statsministern, regeringen och riksdagen har i sin tur ansvaret för inrikespolitiken och EU-politiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.