Foto: TT

Finlands nya alkohollag träder i kraft idag

Uppdaterad
Publicerad

Den nya alkohollagen i Finland träder i sin helhet i kraft i dag den 1 mars 2018. Restaurangernas öppettider i Finland förlängs och man kommer att kunna sälja alkohol till kunder som vill ta med sig dryckerna hem.

Redan i januari blev det möjligt att sälja 5,5-procentiga alkoholdrycker i livsmedelsaffärerna, vilket fick alkoholförsäljningen att skjuta i höjden i kiosker, på bensionstationer och i mataffärer. Men även i Sverige åkte folk från Tornedalen över gränsen för att inhandla alkohol.

– Det är bra att människan har friheten att köpa alkohol i matbutiken istället för att åka till ett systembolag, säger Satu Myllymäki från Övertorneå.

Stora förändringar

Den nya alkohollagen innebär stora förändringar i hur man får konsumera alkohol i Finland. Bland annat får alkoholbutikerna vara öppna en timma längre under vardagarna, från klockan 9 till 21.

Alko, motsvarande Systembolaget i Finland, kan också börja ordna vinauktioner.

Krögare som vill ha fria öppettider med rätt att sälja ut alkoholhaltiga drycker för att förbrukas någon annanstans kan från och med i dag ansöka om det.

Efter att en restaurang beviljats tillstånd att sälja ut alkohol får de sälja högst 5,5-procentiga alkoholdrycker till kunder som vill ta dem med sig – samma regler som för mataffärerna idag.

Mängdbegränsningen försvinner också. Man får köpa flera enheter på en gång, och det går att ta med sig öl till hela sällskapet som väntar utanför krogen.

Men utförsäljningen är endast tillåten från klockan 09-21, det blir ingen nattförsäljning på restaurangerna.

Värsta som har hänt

Redan förra året skickade Sverige in en överklagan till EU om Finlands nya alkohollagar, då man ansåg att de riskerade att förvärra Finlands folkhälsa.

Till svenska YLE berättar Alkoholforskaren Peter Eriksson vid Helsingfors universitet att de nya lagen är det värsta som kunde hända. Han tror inte att det bara är den finska befolkningens hälsa som står på spel, även ekonomin.

– Det här är det värsta beslutet som gjorts under min livstid. Skadorna kommer bombsäkert att öka och ekonomin kommer att försämras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.