Finlands president: ”Baltikum är inte hotat”

Det går bättre för Finland än någonsin, säger den finländska presidenten i en unik intervju med SVT Uutiset. Landet firar sitt 100-årsjubileum som en självständig nation. 
– Det är inte alltid vi har förmågan att se hur bra saker och ting är utan vill gärna blicka bakåt. Men i många avseenden är läget bättre än någonsin tidigare. Även den finländska ekonomin verkar vara på väg upp, säger Niinistö.

 ”Vi har närmat oss ytterligare”

Vad gäller relationen mellan Sverige och Finland, anser Sauli Niinistö att den alltid varit betydelsefull. 
– Jag känner dock att vi på sistone kommit ännu närmare varandra, säger han. 

Detta märks även i den försvarspolitiska diskussionen. I början av februari berättade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Sverige och Finland kommer gemensamt att utreda förutsättningarna för att ingå i ett militärsamarbete under ledning av Storbritannien, så kallad Joint Expeditionary Force, JEF. 

Vill inte spekulera om Östersjön

– Det är möjligt att Storbritannien på grund av brexit nu letar efter områden där det känns naturligt att samarbeta med vissa europeiska länder. Tidigare pratade man om att Storbritanniens utmarsch från EU kan betyda slutet för det europeiska säkerhetssamarbetet men nu kanske det blir tvärtom, funderar Niinistö.

Hur är det med säkerheten kring Östersjön – vad är skräckscenariot? 
– Jag vill ogärna spekulera i sådana här frågor. Ju mer vi upprepar krigsfarhågorna för varandra desto mer vardagliga blir de och det är inte bra. Men jag tror inte att Baltikum skulle vara hotat på något sätt.

Huruvida han tänker ställa upp i nästa års presidentval vill Niinistö inte avslöja. 
– Jag förutsätter att du inte förväntar dig något svar på den frågar, säger han till SVT Uutiset.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer