”Finlands Tegnell” kritiserade landets restriktioner – säger nu att de varit effektiva

Uppdaterad
Publicerad

Hälsosäkerhetschefen Mika Salminen från THL diskuterar skillnader mellan Sverige och Finland i SVT Uutisets intervju

Finska Institutet för hälsa och välfärd THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen har kommenterat pandemirestriktioner i finsk media under våren. Till exempel ifrågasatte Salminen, som i svensk media har kallats för ”Finlands Tegnell”, i maj finska regeringens rekommendation att alla personer över 70 år bör stanna hemma i karantänliknande förhållanden.

Ungefär en månad efter detta kommenterade Salminen i tidningen Helsingin Sanomat att man i efterhand kan konstatera att restriktionerna i Finland har varit mer effektiva än vad man kunnat ana. När han i samma intervju fick frågan om vilka värsta scenarion som återstår, vad kan fortfarande ske, svarade han att samhället i Finland har haft tid att förbereda sig nu, men att följderna av ny spridning skulle nog ta hårt på sjukvården. Han konstaterade att man kan titta på epidemivågens längd i Sverige, och dra lärdomar utifrån det.

SVT Uutiset frågade Salminen hur han ser på skillnaderna mellan Sverige och Finland nu när dödstalen skiljer sig åt med flera tusen. I mitten av juni har Finland nu knappt 330 döda och endast några få personer intensivvårdas på grund av Covid19. Klicka på videon för att se hela inslaget med intervjun, och stadsminister Stefan Löfvens tidigare kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Koronaviruksesta ja sen vaikutuksista

Mer i ämnet