Finlands utrikesminister Haavisto uppmuntrar till fortsatt samverkan i försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström träffade sin finska kollega Pekka Haavisto i Stockholm

Pekka Haavisto är Finlands nya utrikesminister. På sitt första besök i Sverige i sin nya roll diskuterade han bland annat Finlands och Sveriges relation och ländernas utrikespolitiska och säkerhetspolitiska samarbete samt aktuella internationella ärenden med kollegan Margot Wallström.

Utrikesminister Haavisto betonade vikten av fortsatt samverkan, och tippade på att nya försvarsministern i Finland, Antti Kaikkonen, kommer att fortsätta föra en aktiv och intensiv dialog med sin svenska motpart.

Samarbete på många fronter redan nu

Internationella övningar och utbildningar är en del av finska försvarets vardag, och samarbeten med Sverige sker löpande under året. Utrikesminister Haavisto påminner om betydelsen av smidig samverkan mellan länderna även under andra än militära kriser:

– Nuförtiden kan kriser vara mycket olika. Det kan vara hybridhot, till exempel naturkatastrofer, eller flyktingkriser.

Utrikesminister Haavisto deltog också i ett internationellt ministermöte om kärnvapennedrustning, ett möte sammankallat av Sverige, under sitt besök i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.